STC Ede

Knieschijf uit de kom

Knieschijf luxatie of subluxatie.

De knieschijf, patella, kan uit de kom schieten. Meestal schiet de knieschijf naar buiten. Wanneer de knieschijf volledig uit de kom schiet, wordt dat een luxatie genoemd. Een subluxatie is een gedeeltelijke verschuiving van de knieschijf.

Een luxatie en subluxatie komt veel voor onder jongeren en kan voor veel beperkingen zorgen in het dagelijkse leven en met sportactiviteiten.

Oorzaak knieschijf luxatie:

Luxaties komen het vaak voor bij jonge sporters, voornamelijk vrouwen. Een luxatie of subluxatie ontstaat vaak op het sportveld door een draaibeweging waarbij de voet op de grond staat en het lichaam ineens van richting verandert.

Ook lichamelijke factoren hebben invloed op het voorkomen van een (sub)luxatie van de knieschijf.  Vooral het heup-, knie-, enkelgewricht en de bovenbeenspieren spelen hierbij een rol. 

Daarnaast kan het ook een anatomisch probleem zijn. Door een te hoge ligging, of te ondiep gootje of scheefstand van de knieschijf kan deze uit de kom schieten. Met beeldvormend onderzoek in het ziekenhuis kan dit beoordeelt worden.

Klachten:

Bij een luxatie is er vrijwel direct pijn aan de knie merkbaar. Meestal schiet een knieschijf ook weer direct terug, maar in sommige gevallen is daar hulp voor nodig van een medische specialist. Naast pijn zal belasten moeilijk zijn en zal er zwelling (hydrops) in de knie zichtbaar zijn.

Ook kan het zijn dat je weken na het trauma een mate van instabiliteit blijft voelen

Herstel:

In de eerste fase is rust nodig en kan koelen helpen om de pijn te verminderen. Druk (compressie) kan ook zinvol zijn om de zwelling te verminderen. Om de juiste advies of diagnose te krijgen is een bezoek aan de huisarts of sportfysiotherapeut aan te raden.

 

 

 

 

Zelftest voor het beoordelen of de knieschijf instabiel is

De J sign test beoordeelt de knieschijf op instabiliteit tijdens strekken. Wanneer de knieschijf naar buiten loopt, zoals in de video, kan het zijn dat de knieschijf instabiel is. Deze instabiliteit kan aangeboren zijn.

Wat kan STC-Ede voor jou betekenen:

Wij hebben ervaring in het diagnosticeren en behandelen van patella luxaties.  Wij werken samen met twee orthopedische chirurgen waar we naar toe doorverwijzen. Deze beoordelen goed jou knie en zijn specialisten in het opereren van deze knieschijf problemen.

Samen zorgen wij ervoor dat je de beste keuze maakt om voor jou knie, zodat je weer kan terugkeren naar jou sport.

Meld je aan.

Contact trainingsgroep

Contact ons nu