STC Ede

Runnersknee

Een runnersknee, lopersknie of Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom is een overbelasting blessure die veel voorkomst bij hardlopers en wandelaars. 

Een runnersknee is voornamelijk te herkennen door inspanning gerelateerde pijn aan de buitenkant van je knie. Dit is het klassieke beeld, maar pijn om je knieschijf hoort ook onder de runnersknee klachten.

Hoe ontstaat een Runnersknee?

Dikswijls worden de klachten veroorzaakt door een disbalans tussen belasting (je activiteiten) en belastbaarheid (wat je lichaam aankan).
De belasting is dan te hoog voor de belastbaarheid van het weefsel om je knie. Dit veroorzaakt pijn, maar betekent niet dat het beschadigd is. Een runnersknee is dan ook geen beschadiging van weefsel, maar een waarschuwing van je lijf. Wel is het belangrijk om naar deze waarschuwing te luisteren.

Overige oorzaken liggen bij de kwaliteit van bewegen tijdens het hardlopen of blessures in het verleden. Hier komen wij in beeld!

Wat kan STC-Ede doen?

Wij brengen de kwaliteit van bewegen in beeld. Wij beoordelen de ketenstabiliteit in relatie tot hardlopen. Daarnaast zullen we andere gewrichten in de keten onderzoeken om te beoordelen of deze invloed hebben op je runnersknee.

Aan de hand van onderzoeken maken wij samen met jou een plan van aanpak. Middels advies en oefeningen zullen wij je op weg helpen om weer zorgeloos en pijnvrij te hardlopen.

Aanmelden

Meld je aan bij ons om duidelijkheid te krijgen waarom jij deze klachten ervaart!

 

Zelftest runnersknee

De Ober’s test wordt uitgevoerd om te beoordelen of de ‘Tensor fasciae latae’ (pees aan de buitenzijde van de knie) van de aangedane zijde strak of gespannen staat. Wanneer deze positief is kan het duiden dat deze spier overbelast is geraakt.

Renne test is een test die je makkelijk thuis kan doen. Sta op je aangedane been en buig je knie tot 30-40 graden buiging. De test is positief wanneer je pijn aan de buitenzijde van je knie voelt. 

Contact ons nu