STC Ede

Meniscusletsel

Wat is de meniscus?

De meniscus bestaat uit 2 halve maanvormige schijfjes kraakbeen in de knie. De functie van de meniscus is om de impact die op je knie komt (springen, landen, rennen) op te vangen, net als de vering van een auto of in je fiets. Daarnaast geeft de meniscus stabiliteit aan je knie en zorgt het ervoor dat je knie soepel en gesmeerd beweegt.

Oorzaak meniscusletsel

Een scheur in de meniscus ontstaat meestal plotseling, door een verkeerde (draai)beweging tijdens het sporten of een ongeval. Meniscus letsel komt vaak voor bij sporten waar veel draaibewegingen in zitten, zoals voetbal, hockey, basketbal en dansen. De pijn voelt over het algemeen scherp en stekend aan, maar kan soms ook een zeurend gevoel geven. De plek van de pijn is meestal naast je knieschijf  en kan in een rechte lijn doorlopen naar achteren, richting je knieholte.

Behandeling

Om de diagnose van meniscusletsel te bevestigen middels beeldmateriaal, kan er gekozen worden om een MRI te laten maken van de knie. Meniscusletsel herstelt helaas niet vanzelf. Wel kan er samen met een fysiotherapeut gewerkt worden aan de omliggende structuren van de knie. Als deze sterker worden, zal de impact op de knie veel minder zijn. Hierdoor nemen de pijnklachten af.

Wanneer de meniscusschade te groot is om de pijnklachten op te vangen met training, kan er gekozen voor een meniscusoperatie. Ook hierna zal de fysiotherapeut met jou aan de slag gaan en werken aan je herstel

De ‘Thessaly test’ (Disco test) is één van de vele testen die de meniscus beoordeelt. Deze test is thuis goed uit te voeren en kan zo nodig al wat informatie geven over je meniscus. Voor een betere diagnose over je meniscus, is het verstandig om naar een kniespecialist te gaan.

Sportfysiotherapie & Trainingscentrum Ede (STC Ede) heeft veel ervaring en kennis van het behandelen van meniscusklachten. Hierbij kijken we niet alleen naar je pijnklachten, maar worden je thuissituatie, werk/studie, hobby, sport, maar ook je mentale conditie in kaart gebracht. Zo kan er een specifiek en persoonlijk behandelplan worden opgesteld voor jou!

Heb je vragen? Mail ons op info@stc-ede.nl

Contact ons nu